a) Mekikli dokuma makineleri

Mekikli atkı atma sisteminde atkı iplikleri bir masuraya sarılarak mekik içine yerleştirilir. Mekik ağızlık içinde giderken atkı ipliği de masuradan çekilerek ağızlık içine serilmektedir.

Mekikli atkı atma sisteminin ana elemanı mekiktir.

b) Mekikcikli dokuma makineleri

Mekikcikli dokuma makineleri, mekikli dokuma makinelerindeki üretimin hızının arttırılabilmesi için atkı atma işleminin, mekikten çok daha küçük bir aparatla yapılma düşüncesinin ortaya çıkışı ile 1952 yılından itibaren ticari amaçlı piyasaya sunulmuştur.

Mekikcikli dokuma makinelerinde, üretim, verimlilik ve hız, mekikli tezgahlara oranla oldukça fazladır. Özellikle mekikcikli dokuma makinelerinde mekikli tezgahlardan daha büyük atkı atma hızlarına ulaşılmaktadır (Genel anlamda mekiklilerde ortalama hız 150-200 m/dak ; mekikçiklilerde ise 400-540 m/dak oranındadır).

Mekikçikli dokuma makinelerinde üretimi arttırıcı 2 tane önemli etken vardır;

a) Mekikçikli tezgahlarda, atkının sağıldığı aparatın (bobin) üstünde, mekikli tezgahlarda atkının sağıldığı masuralardan daha çok iplik bulunmaktadır. Bu şekilde eşit çalışma periyotlarında mekikçikli tezgahlardaki duruş sayısı daha düşük olacaktır.

b) Mekikçikli tezgahlarda kullanılan atkı taşıyıcı aparat (mekikçik), mekikli tezgahlarda kullanılan atkı taşıyıcı aparattan (mekik) yaklaşık olarak 10 kat küçüktür. Bu şekilde atkı atma sistemi çok daha yüksek hızlarda çalıştırılarak üretim arttırılacaktır.

c) Kancalı dokuma makineleri

Atkı atma işleminin esnek veya sert kollara konumlandırılmış verici ve alıcı kancalarla yapıldığı sistemlere kancalı atkı atma sistemi denir.

Mekiksiz dokuma sistemleri içerisinde yer alan kancalı dokuma makineleri ilk kez üretildiği zamandan bu zamana kadar değişik şekillerde geliştirilmiş ve fazlasıyla yaygınlaşmıştır.

Kancalı sistemlere piyasada rapiyerli veya şişli sistemler diye de adlandırılmaktadır.

d) Hava jetli dokuma makineleri

Gerekli basınca sahip jet formunda bir hava akımı oluşturularak atkı ipliğinin bu hava akımı vasıtası ile hız kazandırılarak ağızlıktan geçirilmesi işlemine hava jetli atkı atma denir.

Hava jetiyle atkı atmada atkı atımı yüksek basınçlı havanın ana ve yardımcı jetler tarafından püskürtülmesi ve atkının bu hava akımıyla taşınması sonucu oluşur. 

e) Su jetli dokuma makineleri

Su jetli dokuma makineleri, atkı ipliği sevkinin basınçlı su ile gerçekleştirildiği dokuma makineleridir.

Su jeti ile atkı atma sisteminde biraz düşük olmakla beraber yaklaşık olarak hava jetli atkı atma hızlarına ulaşmak elbette ki mümkündür.

Su jetli dokuma makinelerindeki atkı sevki sadece ana jetten püskürtülen basınçlı su ile yapılır, yardımcı jetlere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *